e-ISSN: 3023-641X
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Başlangıç: 2023
Yayıncı: İstanbul Aile Vakfı

Aile Sisteminde Yer Alan Sosyal Sorunlara İlişkin Okul Temelli Aile Danışmanlığının Rolü

Aile Sisteminde Yer Alan Sosyal Sorunlara İlişkin Okul Temelli Aile Danışmanlığının Rolü

Makale Yan Taraf

MELTEM ATASOY
a:1:{s:5:"tr_TR";s:20:"KARŞIYAKA ORTAOKULU";}

Özet

Öz
Bireyin doğduğu andan itibaren sosyalleşmesinde ve değerlerinin oluşmasında ilk sistemi aile sistemi, ikinci sistemi okul ortamı oluşturmaktadır. Aile sisteminin işlevsiz olması, dezavantajlı grup içerisinde yer alan çocukları doğrudan etkilemektedir. Bir çocuğun; aile sistemi içerisinde yaşamış olduğu sosyal sorunlar, okul ortamında da kendini hissettirmekte olup, çocuğun davranışlarını ve akademik performansını olumsuz etkilemektedir. Okul temelli aile danışmanlığı yaklaşımı; merkezine okul ve aileyi alan müdahaleler sunarak bütünsel ve geniş kapsamlı bir çerçevede çocuğun sorunlarını aşmasına ve başarılı olmasına yardımcı olan önleyici ve iyileştirici müdahaleler sunmayı amaçlamaktadır.
Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji ve bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmış olup, çalışmaya katılan grup, amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Görüşmeler yarı yapılandırılmış sorular ile yüz yüze görüşmeler şeklinde gerçekleşmiştir. Çalışmanın evren ve grubunu; İzmir il merkezinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulunda görev yapan 4 öğretmen, 2 rehber öğretmen ve 2 veli olmak üzere toplam 8 katılımcı oluşturmaktadır.
Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin yaşamış olduğu problemlerin büyük bir kısmının aile tutumlarıyla ilişkili olduğu, problemin çözümüne yönelik okulda yapılan müdahalelerin bu noktada yetersiz kaldığı, rehber öğretmenlerin öğrenciler ile daha çok bireysel çalışma yaptığı, ailenin önleme çalışmalarında aktif rol almadığı saptanmıştır. Okul temelli aile danışmanlığı modelinin uygulanır olduğu durumlarda ailenin süreç içerisinde daha rahat iletişime geçeceği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, bulgular göz önüne alındığında “Okul Temelli Aile Danışmanlığı” çatısı altında okul – aile – öğrenci iş birliğinin geliştirilmesine yönelik müdahale ve önleyici çalışmaların yürütülmesinin etkin bir model olacağı düşünülmektedir. Günümüzde zayıflayan aile sisteminin güçlenmesine yönelik; müfredat içerisinde ailenin önemini vurgulayan eğitim programlarının yaygınlaşması amaçlanmalı, hizmet içi eğitimler ile destek sağlanmalıdır. Okul temelli aile danışmanlığı, ekonomik anlamda dışarıdan destek alamayan aileler için de erişilebilir danışmanlık hizmeti adına bir imkân sağlayacaktır.

Makale Detayları