e-ISSN: 3023-641X
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Başlangıç: 2023
Yayıncı: İstanbul Aile Vakfı

Yazım Kuralları

Makale Hazırlama

Dil: Türkçe, İngilizce

Derginin dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.

Makale Türleri:

  • Araştırma Makaleleri, Teorik Makaleler, Görüş Makaleleri, Çeviri Makaleler
  • Derleme,
  • Toplantı Özeti,
  • Yasa İncelemeleri, Karar İncelemeleri,
  • Konferans,
  • Teorik İncelemeler,
  • Eleştirel Değerlendirmeler,
  • Pratik Uygulama Raporları,
  • Film ve Kitap İncelemeleri,
  • Özel Dosyalar ve Tematik Sayılar

Bununla birlikte, yazarlara çalışmanın yayılması için mümkün olduğunca özlü olmasını tavsiye ediyoruz.

Makale Formatı:  MS Word Şablonu

Görsel Formatı: JPEG En az 300 dpi

Kaynak Gösterim Stili: APA 7

Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Yazım Kuralları:

Dergiye gönderilen makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımına karar verilmemiş olmalıdır.

  • Başlık: Makalenin İçeriği ile uyumlu, içeriği en iyi ifade eden bir başlık olmalı ve koyu harflerle 12 punto Times New Roman bağlaçlar hariç her sözcüğünün baş harfi büyük yazılmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 10-12 kelime arasında olmalıdır.
  • Yazarlar Listesi ve kurum bilgileri: Sisteme yüklenecek olan çalışma hakemlere gideceğinden dolayı yazar ad ve kurum bilgileri yazılmamalıdır. Yazı yayınlanması için onay aldıktan sonra son şekliyle yüklenmeden önce Ad-Soyad, Kurum Bilgileri (TR&ENG), email ve Orcid ID şablonda belirtildiği üzere yazılmalıdır. Yazarlar en çok katkı bulanana göre listelenmelidir. Yazar isimlerinin sıralaması yazının gönderiminden önce belirlenmelidir. Gönderimden sonra oluşacak her türlü değişiklik diğer tüm yazarların onayı alınarak ve dergi editörüne bilgi verilerek yapılmalıdır. Yazar isimleri bağlı bulundukları kurum adları (çalışma esnasındaki) ve o anki iletişim adresleri ile takviye edilmelidir.
  • Öz: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 200, en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe özet bulunmalıdır. Özet 7 punto Times New Roman olmalıdır. Yapılandırılmış İngilizce özet en az 400 kelimeden oluşmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. Kısaca bu çalışmayı neden yürüttüğünüzü açıklayınız (BACKGROUND), hangi sorulara cevap vermeyi amaçladınız (OBJECTIVES), araştırmayı nasıl gerçekleştirdiniz (METHODS), ne buldunuz (RESULTS: ana veri, ilişkiler), ve yorumunuz ile bulgularınızın ana sonuçları (CONCLUSIONS). Öz, çoğu okuyucu için araştırmanız hakkındaki ana bilgi kaynağı olacağı için, makalenin içeriğini yansıtmalı. Makaleniz için çevirim-içi taramada sonuçlarınızla ilgili (birçok veritabanı sadece başlık ve öz içerir) anahtar kelimeleri kullanmalıdır. Öz içinde tek başına da yayınlanabileceği için tablo ve şekillere gönderme yapmayınız. Kaynakça da aynı şekilde çok gerekmedikçe (veriyorsanız da köşeli parantez içinde yazar, başlık, yıl gibi detaylı bilgi verilmelidir) öz içinde yer almamalıdır. Özde yer alan tüm bilgilerin ayrıca makalenin içinde de yer aldığından mutlaka emin olunuz. Derginin öz uzunluğu, kaynak gösterme stilleri gibi makale yazmada yazara koyduğu kurallarla uyumluluğa dikkat edin.
  • Anahtar Kelimeler: Özün altında, en az 4, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler mutlaka verilmelidir. Anahtar kelimelerin her sözcüğünün baş harfi büyük yazılmalıdır ve aralarında virgül kullanılmalıdır. Bütün ilgili bilimsel terimleri veya sadece başlıkta eksik olan anahtar kelimeleri (eğer editörlerce isteniyorsa) ekle. Anahtar kelimeler spesifik olmalıdır.
  • Ana Metin: Gönderilen yazılar resim, şekil, harita vb. ekleri de dâhil olmak üzere 35 dergi sayfasını (9,000 sözcük) aşmamalıdır. Dergiye gönderilen makalenizin kelime adedi asgari 5000 (Beş bin) kelime olmalıdır. Dergiye gönderilecek yazılar A4 boyutlarında beyaz kâğıda üst, 2,5 cm. alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm ve sol taraflardan 2,5 cm boşluk bırakılarak “en az, 12nk” satır aralıklı, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz ve 11 punto “Times New Roman” yazı karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Bununla birlikte, gönderilen tablo, şekil, resim, grafik ve benzerlerinin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması ve daha kolay kullanılmaları için 12x17 cm'lik alanı aşmaması gerekir. Bu nedenle tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlarda daha küçük punto ve tek aralık kullanılabilir. Dipnot ve kaynakça gösteriminde “APA-7” sistemi kullanılacaktır.
  • Giriş: Bu araştırmayı yürütmek neden gerekliydi ve hangi spesifik soruları ve araştırma hedeflerini yanıtladığınız açıklanmalıdır. Daha genel olan başlıklardan başlayarak aşamalı olarak araştırma sorularınıza odaklanın.
  • Yöntem: Detaylı bir şekilde çalışma nasıl yürütüldü betimleyin (örn. çalışma alanı, veri toplama, kriterler, analiz edilen malzemenin menşei, denek boyutu, ölçüm sayısı, katılımcıların yaş ve cinsiyetleri, ekipman, veri analizi, istatistik testleri ve kullanılan yazılımlar).
  • Tartışma: Bu kısım istatistiksel sonuçlar dahil olmak üzere yeni sonuçların sunulacağı yer değidir. Araştırma sorularınızı yanıtlayınız (giriş kısmının sonunda verilen) ve ana sonuçlarınızı yayınlanmış verilerle olabildiğince objektif olarak karşılaştırın. Onların eksikliklerini tartışırken kendi ana bulgularınızın altını çizin. Eğer çalışmanız bir cinsiyete ait kişileri içeriyor ise, bulgularınızın her iki cinsiyete de etkilerinin geçerliliğini ve genellemeyi tartışınız. Sizin bakış açınıza aykırı herhangi bir bulguyu dikkate alın. Fikrinizi desteklemek için sadece kanıta dayalı yöntemler kullanın. Tartışma sonunda ya da ayrı bir bölümde ana sonuçlarınızı ve çalışmanızın pratikteki anlamını vurgulayın.
  • Sonuç: Çalışmanızın yeni sonuçlarını sunun (genellikle daha önce yayınlanmış veri bu bölümde yer almamalıdır). Metinde tüm tablo ve şekiller makalenin içinde verilmeli ve veriliş sırasına göre numaralandırılmalıdır. İstatistikî analizin uygunluğundan emin olunuz. İnsanlara, hayvanlara, veya insanlar ya da hayvanlardan kaynaklanan herhangi bir materyale ait veriler cinsiyete göre ayrıştırılmalıdır. Veri üretmeyin ya da veriyi çarpıtmayın. Ve önemli verileri dışarıda bırakmayın. Benzer şekilde okuyucuları yanıltabilecek tarzda resimlerle oynamayın. Bu tür veri tahrifatları bilimsel sahtekarlık oluşturabilir.
  • Bölüm Başlıkları: Makalede, içerik ile uyumu sağlamak kaydıyla ana başlığın her sözcüğün tamamı büyük harfle, ara ve alt başlıklarda bağlaçlar hariç her sözcüğün sadece ilk harfleri büyük harfle yazılmalıdır.
  • Tablolar ve Şekiller: Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Dergiye gönderilen tablo, şekil, resim, grafik ve benzerlerinin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması gerekir. Bu nedenle tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlarda daha küçük punto ve tek aralık kullanılabilir.
  • Resimler: Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır.
    Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır. Teknik imkâna sahip yazarlar, şekil, çizelge ve resimleri aynen basılabilecek nitelikte olmak şartı ile metin içindeki yerlerine yerleştirebilirler.
  • Alıntı ve Göndermeler: Doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmelidir. 3 satırdan az alıntılar satır arasında; 3 satırdan uzun alıntılar satırın sağından ve solundan 1.5 cm içeride, blok hâlinde ve 1.5 satır aralığıyla 9 punto olarak yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnız açıklamalar için başvurulmalı ve (Office Word) otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.
  • Teşekkür: İkinci yazar olarak adlandırılamayacak ama araştırmaya katkıda bulunmuş tüm kişileri sıralayın ve fon sağlayan kaynaklara önerilen biçimde teşekkür edin: “This work was supported by the Research Council [grant number xxxx]”. Eğer böyle bir fon yoksa şu cümleyi kullanınız: “This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.” Uygunsa tüm diğer ilişki uyumsuzluklarını gösterin. Örnek: üretici ile ya da sunulan yayınla ilgisi olan organizasyonla olan finansal ve kişisel Eğer daha önce yayınlanmış malzemeleri (örn. şekiller) tekrar kullanıyorsanız, telif hakkı sahibinden izin isteyiniz ve kendisini alt yazıda ya da Teşekkürler kısmında belirtin. Eğer bir dil uzmanından yardım aldıysanız (örn. yazar editor ya da çevirmen), istatistikçi, veri toplayıcısı vb., şeffaflık adına bu kişilere de yardımları için teşekkür etmeniz gereklidir, yalnız makalenin son versiyonundan sorumlu olmadıklarını da belirtiniz.

Kaynak Gösterim Stili

Makaleler, APA 7 Atıf Sistemine göre hazırlanmış olmalıdır. Bilim dalında, APA 6 dipnotlu veya metin içi sistemden hangisi yaygın kullanılıyor ise o tercih edilebilir.   

APA 7 Yazım Kuralları

Metnin Yapısı

Yazılar, mutlaka aşağıda belirtilen formatta gönderilmelidir. Sisteme bu formatta yüklenmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.

  • Kâğıt Boyutu: Genişlik: 16,5 cm / Yükseklik: 24 cm
  • Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm
  • Alt Kenar Boşluk: 2,5 cm
  • Sol Kenar Boşluk: 2,5 cm
  • Sağ Kenar Boşluk: 2,5 cm
  • Yazı Tipi: Times News Roman
  • Yazı Tipi Stili: Normal
  • Boyutu (Normal Metin): 11
  • Boyutu (Dipnot Metni): 9
  • Tablo-Grafik: 10
  • Paragraf Aralığı: Önce 6 nk, Sonra 0 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk)
  • Satır Aralığı: Tek (1)
  • Özel bir yazı tipi kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de yazıyla birlikte gönderilmelidir.
  • Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
  • Makale içerisindeki başlıklar koyu, her bir kelimesinin sadece ilk harfi büyük ve paragraf girintisi ile aynı hizada olmalıdır. Bunun dışında hiçbir biçimlendirmeye yer verilmemelidir.
  • İmla ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.
  • Makalede atıf sistemi olarak APA 7 kullanılmalıdır. Makalenin sonunda mutlaka kaynakça bulunmak zorundadır.

Son Kontrol Listesi

Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.

Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:

1. Yazar bilgileri eklendi.

• E-posta adresi

• Tam posta adresi

• Telefon numarası

2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.

• Makale metni

• Telif Hakkı Anlaşması

  • Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
  • Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.

Makale Gönder

Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.

Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.

Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:

1) Makale Tam Metni

 

Yazar Kılavuzu

Yazarların Görev ve Sorumlulukları

Yazarlık ve Katkıda Bulunma

Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmaya örneğin dil düzenlemesi gibi çok az katkıda bulunanlar varsa bunların teşekkür bölümünde belirtilmeleri gerekir. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür herhangi bir ekleme, çıkarma veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir. Yazarlar eser için ortak sorumluluk alırlar.

Yazar Değişikliği Talepleri

Yazar listesindeki yazar isimlerinin eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve ancak dergi Editörü tarafından onaylandığı takdirde yapılabilir.

Böyle bir değişikliği talebi olursa Editör, sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin nedeni ve (b) tüm yazarlardan eklemeyi kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta), talep eder. Editör, yalnızca istisnai durumlarda, makale kabul edildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır.

Makale Yazımı

Orijinal araştırma makalesi kaleme alanlar, konuyu özgün bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.

Özgünlük

Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.

Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma

Yazarlar, tamamen özgün eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

Veri Erişimi ve Muhafazası

Yazarlardan, editör incelemesi için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse, bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır. Dergimiz, araştırma verilerinin TUBITAK'ın Aperta Portalı'na yüklenmesini tavsiye etmektedir.

Çoklu ve Eşzamanlı Yayın

Bir yazar aynı araştırmayı içeren makalesini birden fazla dergisinde yayımlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı davranıştır. Bir yazar, özet şeklinde yayınlanmış olması dışında, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını

Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.  Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Çıkar Çatışması

Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

Hata Bildirimi

Bir yazar yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergiye bildirimde bulunmalıdır. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğüdür. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın hata içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, editöre bilgi vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.

Görüntü Bütünlüğü

Bir görüntüde belirli bir özelliği geliştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik görseller için belirlenen politikaya uymalıdır.